Tionde veckan i Ecuador!

I tre-fyra veckor har jag varit ensam inneboende i huset och plötsligt blev vi fem tjejer på en och en halv vecka. Först Abby från USA förrförra helgen, sedan Hanna från Tyskland förra söndagen och i onsdags kom Jasmine från Australien och Sara från Kina. De två senaste jobbar med mig på dagiset och de andra två på Kallari. Väldigt kul med fler volontärer här och fler tjejer att umgås med :)
 
Vardagen är som vanligt och fritiden har spenderats nästan utan undantag ute (ute som i ute på stan, i parken osv.) hela veckan med en "ecuatoriano" och spanskan har på så sätt gått framåt väldigt fort på kort tid, helt klart de bästa spanskalektionerna! Är dock ganska förvirrande då det nu återigen med de andra tjejerna i huset blir mycket engelska igen och ibland vet jag inte ens vilket språk jag tänker på.. Men nu pratar jag tydligen spanska i sömnen vilket måste vara ett bra tecken! Haha.
 
På lördagen provade vi på rafting vilket var väldigt roligt men även läskigt! Vi började i Rio Jatun Yaku ("Stor flod" på Kichwa) och avslutade ca. 5-6 timmar senare i Puerto Napo. Var lite rädd i början men det roligaste under hela turen var de gånger vi krockade med stenar och båten nästan välte så vi trillade ur! Rafting är absolut något jag rekommenderar att prova på om man har chansen!
 
Söndagen blev en lugn dag med ett antal välbehövda tupplurar i hängmattan och ett återbesök till Las Heliconias. Den här gången utan sol för min del! Är helt utmattad efter tre veckor med för lite sömn, men det har varit "la ultimo semana, dia y noche" med "ecuatorianon" i veckan/helgen och tror jag är ganska färdig med utgång i Tena så de sista två veckorna blir lugnare och mer "turistiga". Ska planera mina sista dagar i Ecuador efter att jag lämnat Tena och tror att det kommer bli mycket resande för att hinna med så mycket som möjligt på 4-5 dagar. Det återstår att se var det bär av, I'll let you know! :)
 
/Anna

Nionde veckan i Ecuador!

Mina tolv veckor närmar sig sitt slut i rasande fart, det är helt galet! Kan inte fatta att jag snart ska lämna värmen och åka hem till ett kallt och vintrigt Sverige! Känns sådär lockande alltså... Skulle hellre föredra att ta hit mina nära och kära och stanna ett par månader till :)

Veckan har varit regnig, vilket är ganska skönt under dagen då det inte blir så jobbigt varmt.
Nästan varje dag den här veckan har jag haft fullt upp på fritiden med Ecuadorianska vänner. På måndagen åkte vi till en marknad lite utanför stan, först på dagen och sedan igen på kvällen. Där fanns marknadsstånd (uppenbarligen) och karuseller, men säkerheten på åkattraktionerna såg ut att vara sådär och jag litar inte på tivolin som skruvas upp och ner jämt ens i Sverige så det blev inget åkande.
Tror jag bara varit hemma en enda kväll den här veckan så det har som sagt varit fullt upp! På fredagen var det "la ultima dia" av firandet av Tena så jag fick ledigt från jobbet då dom tyckte jag kunde få ta del av firandet istället och det ändå inte skulle vara så mycket barn på dagiset. Så, även fredagen var fullspäckad. Strax efter nio började en parad längs Av. 15 de Noviembre, huvudgatan i stan som då har namngetts efter Tenas årsdag och på kvällen var det ännu mer festligheter än vanligt.

På lördagen gick jag och Abby, min nya granne, för att kolla in några pooler som ligger några minuters gångväg härifrån och där spenderade vi ca. fem timmar i paradiset med sol och bad. Som straff brände mina ben som eld efteråt...
På söndagen hade jag inte mycket mer till val än att undvika solen men det blev i alla fall ett dopp i Rio Pano :)

/Anna

Åttonde veckan i Ecuador!

Här rullar vardagen på som vanligt, mer eller mindre. På fredagen gjorde dom Colada Morada på dagiset, vilket gav mig mycket jobb med att hålla reda på ungarna då det tog hela dagen, men på eftermiddagen kom föräldrarna och åt nybakat bröd i form av gubbar som någon hade med sig, med Colada Morada :)
Under veckoslutet har Tena firats och det startade med en parad på torsdagen. Mycket dans, mycket musik, mycket färger och mycket folk! Det var väldigt roligt att se :)

Helgen var ganska fullspäckad med utgång på både fredag och lördag. Lite överkurs för mig, men hade i alla fall roligt! Man verkar kunna hänga på vem som helst här och det blir aldrig tråkigt! Sedan finns det väl skäl till att det är just killarna som är mest vänskapliga, men jag får ju passa på att dra nytta av att vara "annorlunda" när jag kan, haha.

På söndagen vandrade jag runt ganska planlöst i stan när jag sprang på någon jag kände och det slutade med att eftermiddagen och kvällen spenderades i Pano med bl.a. bad. Alltid skönt när det är så varmt så svetten rinner! (Kallt i Sverige? ;))

När jag kom hem på kvällen hade min nya granne anlänt, en tjej från USA som ska vara på Kallari. Tycker det är kul med en till inneboende och om någon vecka ska det komma två till! :)

/Anna

Sjunde veckan i Ecuador!

Den här veckan har vi inte haft så många barn då en utav de andra "fröknarna" varit borta så det har varit halv-stängt. Det har varit ganska skönt med bara hälften av ungarna, men det har gett de lite mindre barnen chansen att tuffa till sig lite så dom har busat dubbelt så mycket så det kunde lika bra varit 30 av dom ändå, haha.

I helgen har jag haft spanskalektion nästan dygnet runt då det varit familj på besök i samband med Alla helgona, som vi kallar det i Sverige, och jag har umgåtts med nya och mindre nya ecuadorianska vänner både på dagtid, kvällstid och på dansgolvet under småtimmarna. Det är roligt att det faktiskt händer något på helgerna här och att folk är ute och umgås. Jag har dock fortfarande inte riktigt vant mig vid uppmärksamheten som ljus hy, blondt hår och blåa ögon ger här och det blir lätt lite för mycket. Det positiva är att man aldrig blir sittandes att ha tråkigt om man inte själv väljer det, och igår hade jag väldigt roligt när jag övade på mina salsa-moves ;)
Idag åkte vi iväg ett gäng till floden. Det var något lite mer "flashigare" ställe med bar och musik och det var kul. Och det blev ännu mer spanska vilket är jättebra! :)

Nu verkar det vara åskoväder på ingång, det har blixtrat ljudlöst massor av gånger men nu har det börjat mullra med. Hoppas på massa regn ikväll/i natt, det är mysigt att sova till det ljudet fastän jag flera gånger vaknat av att det smattrar för högt mot taket!

Sju veckor gjorda, fem kvar!

/Anna

RSS 2.0